Csokis-kókuszos kalács

Csokoládé  és kókusz kelt tésztába “csomagolva”! 🙂

Hozzávalók 1 db-hoz:
Tészta
250 g liszt
0,5 ek élesztőpor
50 g cukor
50 g vaj
80 ml meleg tej
1 db tojás, közepes méret
csipet só

Kókuszos töltelék:
120 ml tej
70 g cukor
20 g vaj
0,5-1 tk vanília aroma
100 g kókuszreszelék

Csokoládé töltelék:
1,5 tábla ét vagy tejcsokoládé

A tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet az élesztő porral. Adjuk hozzá a cukrot és a tojást. A tejet a vajjal langyosítsuk meg (túl meleg az élesztő miatt nem lehet!). Adjuk a sóval együtt a lisztes keverékhez. Robotgéppel (közepes-alacsony fokozaton) dolgozzuk össze a tésztát, amíg sima, fényes, enyhén ragadós nem lesz, kb. 5 perc.
Fedjük le egy textillel vagy folpackkal, és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten fél órán keresztül. Majd tegyük fedett tálban a hűtőszekrénybe egy éjszakára, vagy legalább 4 órára. A hűtés nagyon ajánlott, mert így könnyebb bánni a tésztával, gyakorlottabbak két óra után megpróbálhatják már használni, ez esetben a felület erősebb lisztezésével lehet a ragadós tésztát kezelhetővé tenni.
Kókusz töltelék
Melegítsük fel a tejet a cukorral, oldódásig. Vegyük vissza a hőmérsékletet és adjuk hozzá a vajat és a vaníliát. Mikor felolvadt a vaj vegyük le a tűzről és öntsük bele a kókuszreszeléket, keverjük jól össze. Tegyük félre, hogy teljesen kihűljön.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, a mérethez az egymás mellé tett csokoládét vegyük alapul.
Tegyük át zsírpapírral bélelt tepsire, ott folytassuk a készítését.
Középre a csokoládé alá halmozzuk fel a kókusztölteléket kb. 1-1,3 cm vastagságban (ennél ne legyen magasabb!), tegyük rá a csokoládét.
Vágjuk be a tésztát éles késsel, mindkét oldalon figyeljünk, hogy azonos számú csíkot vágjunk és hajtogassuk rá először a két végét, majd a tészta csíkokat (felváltva az oldalakat) a töltelékre.
Hagyjuk egy picit pihenni, amíg a tészta egy kicsit megdagad, akkor takarjuk le egy textillel és hagyjuk további 30 percig szobahőmérsékleten pihenni.

 rr
Kenjük meg 1 ek víz és 1db tojás keverékével.
160 °C hőmérsékletre előmelegített sütőben süssük 25-30 percig, aranybarn
ára.

( Mintakép az elkészítéshez, nem saját fotó!)

aaa
Alaprecept forrása: chefcricket

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (1 szavazat, átlag: 5,00 csillag)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?