Ha azt mondom lángos, a többségnek a balaton jut az eszébe róla. 🙂 Mostanra nagyon sok változatát lehet kapni (pl: ketchup-sonka-sajt, mexikói, sonka-gomba-sajt..), de mi maradjunk a jól megszokott sajtos-tejfölös változatnál jó sok fokhagymával. 😀
Hozzávalók :
50 dkg liszt
4 dl langyos víz
0,5 tk cukor
2 dkg élesztő
0,5 dl olaj + 1-1,5 l a sütéshez
1 tk só
Kenéshez: fokhagyma
Tetejére: sajt, tejföl
A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a cukrot. Felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, mélyedést készítünk a közepébe. Ide öntjük az élesztős vizet és az olajat. Megdagasztjuk, de nem kell túlzásba esni, elég, ha összeáll.
1 órát kelesztjük langyos helyen, majd olajos kézzel 8 egyforma darabra tépjük, kis bucikat formázunk. Szintén olajos kézzel széthúzgáljuk nagyjából kör alakúra, a széle maradhat kicsit vastagabb.
Felforrósítjuk az olajat, belehelyezünk egy kinyújtott lángostésztát. A közepe fel fog púposodni, villával óvatosan nyomjuk többször az olajba. Mikor az alja megbarnul, megfordítjuk és a másik oldalt is készre sütjük. Kivéve lecsepegtetjük, majd ízesítjük. 🙂