(Mint ahogy a címben is látszik, azért adtam ezt a nevet, mert fehér lisztből készült, amely részben tartalmaz teljeskiörlésű és zabpehelylisztet is!)
???????????????
A hetekben annyira rákattantam a sütésre, (volt ugye a sütőtökös cipó, a hamburgerzsemle, fonott kornspitz )hogy úgy gondoltam ezt a kenyérkét is meg kell süssem! El kell mondjam, hogy nagyon finomra sikeredett! ? A külseje ropogós a belseje puha omlós és egyáltalán nem tömött! ? Karácsonyra a halászlé mellé tuti, hogy meg fogom sütni, meg amúgy is! ? Sokkal finomabb, mint némely bolti kenyér, mellesleg 2 nap múlva is nagyon puha, nem szikkadt! ?
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg (apró szemű) zabpehely ledarálva
1 tk só
1 ek cukor
25 gr élesztő
30 ml olíva olaj
kb. 2,8 dl langyos víz
Elkészítés:
Egy dagasztótálba keverjük össze a liszteket a zabpehellyel, adjuk hozzá a sót és az olajat. Az élesztőt futtassuk fel a cukros, langyos vízben, majd ha felfutott adjuk a liszhez. Alaposan dagasszuk ki, majd fedjük le, és meleg helyen kelesszük kétszeresére. Ezt követően lazán gyúrjuk át, és tegyük egy sütőpapírral bélelt, nagyobb ovális sütőtálba, majd pár helyen vágjuk be keresztben egy éles késsel. A tetejét kenjük át vízzel, és szórjuk meg lágy zabpehellyel, vagy magvakkal. Takarjuk ismét le, és kelesszük további 20 percet, majd kb. 200 fokon süssük szép barnára. (30perc alatt). Még forrón kenjük át a tetejét vízzel.