Fánk tepsiben sütve

Ha itt a farsang, akkor eljött a fánkok ideje, mert a farsangi időszak a fánkokról is szól. Fánkból nagyon sokféle létezik: van a klasszikus farsangi fánk, szalagos fánk, csörögefánk, és a sütőben sült fánk is.. 🙂
Először is el kell mondjam, amikor rátaláltam erre a receptre, eléggé kételkedtem milyen lehet az a fánk, ami nem olajban sül, hanem tepsiben. Aztán elkészítettem és azt kell mondjam, engem meggyőzött. Puha, omlós kelt tészta, mondjuk engem kicsit a buktára emlékeztetett, de még mindig jobb, mint az olajban sült fánk… 🙂

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
2,5-3 dl tej
7 dkg cukor
5 dkg vaj
½ kávéskanál só
2 tojássárgája

A töltelékhez:
sárgabaracklekvár

A tetejére:
porcukor

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel tésztát dagasztunk.(én nem használtam fel mindet, szóval óvatosan bánjunk vele)
Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük, ezután lisztezett deszkára borítjuk. 2 cm vastagságúra nyújtjuk és nagyobb méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle.
A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük.


A sütőt 190 fokra melegítjük. A tésztakorongok közepébe mélyedést nyomunk, és az így kialakított lyukakba egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk.
Sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (Nincs még értékelve)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?