Kiváló reggeli, mely bármely más felvágottal elkészíthető. Ebből a mennyiségből kb. 23 darab jön ki. Érdemes kipróbálni, mindenki szeretni fogja! 🙂
Hozzávalók:
500 gr liszt
25 gr élesztő
1 tk. porcukor
300 ml langyos tej
2 tk. só
50 gr vaj
Töltelékhez:
párizsi
Tetejére:
sajt/szezámmag
tojás sárgája
Elkészítés:
A cukrozott langyos tejhez hozzáadjuk a morzsolt élesztőt, 10 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, és a vajat, a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, dagasztjuk, 1 órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, kb 3-4 mm vastag korongokat vájunk ki belőle. (Célszerű akkora méretű poharat használni, amekkora a párizsi)
Fele tesztára tesszük a párizsit, a tetejére üres korong kerül.
Ezután 8 vágást ejtünk a tésztán, a közepét nem vágjuk át, megfogunk 2 cikket és egymással ellentétes irányban csavarjuk meg, így teszünk a többivel is.Lisztezett-vajazott tepsibe helyezzük őket, kelesztjük még 20 percig, megkenjük a tojás sárgájával a tetejét, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal és 180 fokos előre melegített sütőben barnulásig sütjük.
Jó étvágyat! 🙂